D66 eist Europees vergezicht van Rutte

Harry

Premier Mark Rutte (VVD) moet een brief aan de Tweede Kamer sturen waarin hij zijn mening geeft over diverse ontwikkelingen rondom de Europese schuldencrisis. Dat gebeurt op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold. De Kamer debatteert woensdag over de Europese top van regeringsleiders die donderdag en vrijdag plaatsvindt.

Rutte moet onder meer ingaan op de mogelijke komst van een fonds om economische groei in de eurozone te stimuleren. Ook moet de premier zijn mening geven over de informele gesprekken over de toekomst van de EU, die plaatsvinden onder leiding van de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. Namens Nederland schuift diens demissionaire collega Uri Rosenthal (VVD) aan.

Ook eist D66 een reactie op het voornemen van de nieuwe Griekse regering om te heronderhandelen over de bezuinigingen die het land moet doorvoeren. De Grieken willen het wat rustiger aandoen. Ten slotte wil Pechtold een reactie op de plannen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy over institutionele hervormingen.

"Ik hoor graag Europese vergezichten van het kabinet zodat we morgen een goed debat kunnen voeren", sneerde Pechtold. Rutte reageerde de afgelopen weken namelijk meermalen afwijzend op plannen die leiden tot verdere politieke integratie van Europa. Hij zit niet te wachten op 'institutionele vergezichten', zei hij. Het is belangrijker dat nu de crisis wordt aangepakt.

Rutte ligt onder vuur vanwege zijn Europapolitiek. Het CDA opende vorige week de aanval op hem, omdat hij met twee tongen zou spreken. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei partijleider Sybrand van Haersma Buma (CDA). Rutte deed die kritiek af als verkiezingsretoriek.