Zaak vuurwerkramp Enschede definitief niet heropend

Redactie

De zaak van een van de veroordeelde oud-directeuren van vuurwerkopslag SE Fireworks in Enschede blijft definitief gesloten. De Hoge Raad ziet geen aanleiding tot herziening van de zaak van Rudi Bakker, die in 2003 in hoger beroep werd veroordeeld tot een jaar cel en een geldboete. Het hoogste rechtscollege liet die uitspraak in 2005 in stand.

De oud-directeur vindt dat de zaak moet worden herzien omdat volgens hem is geknoeid met het bewijsmateriaal. Justitie is volgens hem niet-ontvankelijk omdat onder meer tapgesprekken zouden zijn vernietigd. Ook zou onrechtmatig en onzorgvuldig zijn gehandeld in het opsporingsonderzoek tegen de toenmalige hoofdverdachte, André de V.

De Hoge Raad vindt dat geen van de argumenten die Bakker aandraagt tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie had kunnen leiden.

De vuurwerkramp kostte in mei 2000 aan 23 mensen het leven toen de fabriek ontplofte. Door de explosie werd de gehele wijk Roombeek weggevaagd. Bijna duizend mensen raakten gewond. Mede-eigenaar van SE Fireworks Willy Pater kreeg net als Bakker een jaar gevangenisstraf.