Raadslid Rotterdam: politiegeweld geen uitzondering

Harry

Het schopincident van een Rotterdamse agente vorige week staat niet op zichzelf. Dat meldt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte dinsdag. Volgens hem komt buitensporig politiegeweld in Rotterdam veel vaker voor.

De Rotterdamse afdeling van GroenLinks lanceerde na het incident de website politieknuppel.nl, waarop melding gemaakt kan worden van buitensporig politiegeweld. Daar kwamen de afgelopen week ruim twintig meldingen binnen, waarvan vijf concreet en zorgwekkend waren, laat Bonte weten. "Het gaat dan om slaan en schoppen of haren die uit het hoofd worden getrokken."

Dinsdag werd bekend dat justitie de Rotterdamse agente niet vervolgt, omdat er volgens de regels werd gehandeld en geen strafbare feiten werden gepleegd. "Als justitie zo oordeelt heb ik dat te accepteren, maar als politicus vind ik het onwenselijk gedrag."

De gemeenteraad in Rotterdam houdt donderdag een spoeddebat over het incident met de schoppende agente. Bonte zal dan pleiten voor het aanscherpen van de huidige gedragsregels bij de politie. Volgens hem is het een 'hardnekkig misverstand' dat de samenleving vraagt om harder politieoptreden. "Wat de politie harder nodig heeft, is een cursus sociale vaardigheden."