Ecuador onderzoekt implicaties asielaanvraag Assange

Redactie

Op verzoek van de Ecuadoraanse regering bestuderen juristen momenteel de politieke en wettelijke implicaties van een eventuele asielverlening aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat heeft de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino gezegd.

Patino zei niet wanneer een besluit over de asielaanvraag van Assange te verwachten is. De Ecuadoraanse ambassadeur in Groot-Brittannië keerde in het weekeinde terug naar zijn vaderland en sprak maandag met Patino en president Rafael Correa over Assange.

Assange zocht een week geleden zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, in een poging te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden, dat hem wil verhoren in verband met een verkrachtingszaak. Eenmaal in de ambassade vroeg Assange asiel aan in Ecuador, dat hem eind 2010 een verblijfsvergunning aanbood, maar daar al snel op terugkwam.

Assange zegt niet naar Zweden te willen omdat hij bang is uiteindelijk aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd, die hem zouden willen vervolgen voor het openbaar maken van geheime diplomatieke documenten door WikiLeaks. De VS hebben niet om zijn uitlevering verzocht.