Aanhouding voor fraude met schijnrelaties

Redactie

Een 48-jarige Amsterdammer is eind mei opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij het sluiten van schijnrelaties tussen West-Afrikaanse mannen en Europese vrouwen. Bij de aanhouding van de man in zijn woning in Amsterdam-West werden valse documenten, computers en telefoons in beslag genomen. Dat meldt de politie dinsdag.

De man, die zich uitgaf als advocaat en juridisch adviseur, liet zich inhuren door West-Afrikaanse mannen die een legale verblijfsstatus in Nederland wilden, om zo vrij door Europa te kunnen reizen. De man vervalste daartoe een samenlevingscontract en ronselde een vrouw uit het buitenland, die vervolgens als zogenaamde partner van de man bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) verscheen.

Per klant streek de fraudeur bijna duizend euro op, waarvan hij enkele honderden euro's betaalde aan de medeplichtige vrouwen. In het onderzoek naar de man, die wordt verdacht van mensensmokkel, oplichting en valsheid in geschrifte, kwamen 32 schijnrelaties aan het licht. De fraude kwam aan het licht toen de IND vervalste notariële aktes aantrof in dossiers.