Nederlandse beleggers minder bezorgd dan collega's

Harry

Nederlandse beleggers maken zich minder zorgen over de economische situatie dan hun collega's elders in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders onder beleggers in elf Europese landen. Opvallend is dat Spaanse en Portugese beleggers minder bezorgd zijn over de schuldencrisis in Europa dan Duitse beleggers.

In Europa is de economische situatie in de eurozone voor 43 procent van de beleggers een punt van zorg, tegen 42 procent in Nederland. Vooral Oostenrijkse en Duitse beleggers vrezen de crisis in de eurozone. 56 procent van de Oostenrijkse en 48 procent van de Duitse beleggers ziet daar de grootste dreiging in. Opvallend is dat beleggers in de zwakke eurolanden Spanje (39 procent) en Portugal (34 procent) zich daar juist minder zorgen over maken.

Over de dreiging van hogere belastingen, de aanhoudende onzekerheid op de markten en lagere rentes maken Nederlandse beleggers zich een stuk minder zorgen dan hun Europese collega's. De Nederlandse belegger is gemiddeld wel minder zorgeloos dan vorig jaar. In traag economisch herstel en lage rentes ziet 37 procent een probleem. Vorig jaar was dat nog achttien procent.

De kredietstatus van overheden is voor dertien procent een punt van zorg. Vorig jaar maakte nog maar vier procent van de Nederlandse beleggers zich hier druk om.


Nederlandse beleggers minder bezorgd dan collega's (Foto: Novum)