Armstrong verbolgen over handelswijze USADA

Olga Kroeders

Lance Armstrong vindt dat hij van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA geen eerlijke kans krijgt om zichzelf te verdedigen. Dat heeft de zevenvoudig Tourwinnaar via zijn advocaten laten weten. Armstrong is vooral verontwaardigd dat hij de bewijsstukken met belastende verklaringen niet mag inzien.

Het USADA startte onlangs een zaak tegen Armstrong. De antidopingwaakhond denkt bewijzen in handen te hebben dat de oud-wielrenner zich tijdens zijn carrière schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, groeihormonen en het ondergaan van bloedtransfusies. Als Armstrong schuldig wordt bevonden, kan hij zijn Tourzeges kwijtraken.

De zaak stoelt voor een groot deel op de anonieme getuigenissen van onder meer tien (oud-)wielrenners. Het USADA wil de identiteit van de personen niet vrijgeven om ze te beschermen tegen intimidaties. "Deze zaak is een schending van alle aspecten van een eerlijk proces", stelt het juridische team van Armstrong in een verklaring.

Een commissie van het USADA beslist binnenkort of er voldoende bewijs is om de zaak voort te zetten. "Ze kunnen alleen maar beslissen dat deze zaak moet worden geschrapt", vinden de advocaten van Armstrong. Ze benadrukken dat de renner ondanks talloze tests nooit op dopinggebruik is betrapt.


Armstrong verbolgen over handelswijze USADA (Foto: Novum)