'KPN binnen drie jaar in handen Mexicanen'

Harry

KPN is binnen drie jaar voor het merendeel in handen van America Movil van de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim. Dat verwacht analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen. America Movil maakte donderdagavond bekend inmiddels ruim twintig procent van de aandelen KPN in handen te hebben.

Van het oer-Hollandse voormalige staatsbedrijf PTT blijft zodoende alleen het zieltogende PostNL nog in Nederlandse handen. Pakketjesbezorger TNT Express ging eerder dit jaar al gretig in op een overnamebod van UPS.

"Je hoeft er niet over te twijfelen dat KPN op termijn volledig wordt overgenomen door America Movil", denkt Versteeg. "Slim wil niet voor niets een aandeel van bijna dertig procent." Het Mexicaanse telecombedrijf zoekt al jaren een springplank in Europa. Volgens Versteeg is KPN uitgekozen omdat dat bedrijf relatief makkelijk over is te nemen, onder meer omdat de Nederlandse staat niet meer betrokken is bij het bedrijf.

Omdat de opkomst bij aandeelhoudersvergaderingen van KPN meestal tussen de 45 en 50 procent schommelt, verwacht de analist dat America Movil met zijn belang van 28 procent voortaan het beleid van KPN zal kunnen bepalen. "KPN zal daardoor E-Plus nu niet meer kunnen verkopen, want Slim zal ook wel wat in de Duitse markt zien."

Volgens Versteeg speelt America Movil het heel slim door niet meteen heel KPN op te willen kopen. "Waarschijnlijk worden de investeringen verhoogd en het dividend de komende tijd verlaagd", verwacht de analist. "Daardoor daalt de koers weer richting de zes euro." Daardoor zou America Movil bij lange na geen acht euro per aandeel meer hoeven te bieden om een meerderheidsaandeel in KPN te verwerven.


'KPN binnen drie jaar in handen Mexicanen' (Foto: Novum)