Ook Van der Laan kritisch over gedicht SS'er

Harry

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had voor de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam nooit mogen kiezen voor een gedicht over een SS'er. Dat zegt burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in een interview met het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Eerder lieten diverse groepen uit Joodse kring zich al kritisch uit over het gedicht.

"Ik vind dat op die vierde mei de ruimte voor slachtoffers en hun nabestaanden heilig is. Dus je doet die dag geen dingen die slachtoffers en nabestaanden ongelukkig maken", vindt Van der Laan. "Dat is een principiële keuze."

De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) riep voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vorige week nog op om te vertrekken na de ontstane commotie. Van der Laan zegt de hooglopende emoties over het gedicht in Joodse kring goed voor te kunnen stellen.

Het gedicht schoot onder meer bij het Auschwitz Comité, het Nieuw Israëlitisch Weekblad en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in het verkeerde keelgat. Ze noemden het 'volledig misplaatst' en dreigden met een boycot.

Eind april ontstond ophef toen bekend werd dat een 15-jarige scholier een gedichtenwedstrijd had gewonnen met zijn gedicht over zijn oudoom, een Waffen-SS'er die sneuvelde aan het Oostfront. Dat mocht hij vervolgens voordragen op de Dam. Na veel kritiek werd echter besloten om daarvan af te zien.