Schaliegaswinning baart drinkwaterbedrijf zorgen

Redactie

In Utrecht moet geen schaliegas worden gewonnen zolang niet duidelijk is wat de risico's zijn. Dat stelt Vitens vrijdag. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland riep het kabinet vorig jaar al op een onderzoek in te stellen, maar dat is nog niet gebeurd.

BNK General Partner heeft een vergunning aangevraagd om schaliegas in de provincie te winnen. Het drinkwater rond de Utrechtse Heuvelrug is volgens directeur Wolter Odding van Vitens van uitzonderlijk hoog niveau. "Wij willen onze klanten kunnen garanderen dat dat ook zo blijft."

Het bedrijf vreest dat beschermende lagen boven en onder het grondwater door de boringen worden doorbroken. Ook de wijze waarop het gas moet worden gewonnen baart het bedrijf zorgen. Het plan is om chemicaliën onder hoge druk te injecteren om zo het gas vrij te maken.

Eerst moet zeker zijn dat dit alles geen invloed heeft op de drinkwaterkwaliteit, vindt Vitens. Het bedrijf benadrukt de deur niet dicht te gooien, maar eerst zeker te willen hebben dat de kwaliteit van het drinkwater geen gevaar loopt.