Indianen willen zwerfkei terug van Duitsland

Redactie

Ruim honderd Pemon-indianen hebben donderdag bij de Duitse ambassade in Venezuela de teruggave geëist van een 35 ton zware steen die als onderdeel van een vredesproject van een Duitse kunstenaar in het Berlijnse park Tiergarten staat. Volgens de actievoerders betreft het een heilige steen, die eigendom is van de Pemon.

De kunstenaar, Wolfgang Kraker von Schwarzenfeld, vermoedt dat president Hugo Chavez de indianen heeft opgestookt om zich van hun steun te verzekeren bij de in oktober te houden presidentsverkiezingen. Twee video's die zijn te zien op YouTube zouden het idee dat de steen heilig is hebben helpen verspreiden.

Von Schwarzenfeld haalde de zwerfkei al in 1997 weg uit het nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela. Hij had daarvoor naar zijn zeggen niet alleen toestemming van de Venezolaanse autoriteiten, ook hielpen Pemon-indianen hem de steen uit te kiezen. Toch kreeg de kunstenaar de zandstenen kei niet zonder slag of stoot mee, omdat de plaatselijke autoriteiten dachten dat hij gestolen was. Ook het misverstand dat het geen zandstenen kei, maar een (kostbaardere) jaspissen kei betrof zorgde voor problemen.

"Het is geen jaspis, hij is niet gestolen, het is geen heilige steen. Het is jammer dat er zoveel leugens nodig waren om dit conflict uit te lokken en daarom is het heel belangrijk dat de waarheid weer bekend wordt", zei Von Schwarzenfeld donderdag. Pemon-leiders zeggen dat de steen heilig is, omdat hij symbool staat voor een legende over een jonge Pemon die met een meisje van een andere stam trouwt. De Pemon-god Makunaima zou de twee voor straf in stenen hebben veranderd. Volgens de demonstrerende Pemon is het natuurlijk evenwicht in Venezuela door de verwijdering van de steen verstoord en dit zou de oorzaak zijn geweest van overstromingen en aardverschuivingen die in 1999 aan tienduizenden mensen het leven kostten. "Het is niet zo maar een steen. Hij is een deel van onze cultuur en ze moeten hem teruggeven", zei actieleider Melchor Flores.

De Duitse ambassadeur in Venezuela, Georg-Clemens Dick, sprak met de demonstranten en beloofde hen hun eisen te zullen bespreken met de autoriteiten in Berlijn.


Indianen willen zwerfkei terug van Duitsland (Foto: Novum)