Leers wil snel zekerheid voor jonge asielzoekers

Redactie

Jonge asielzoekers moeten binnen acht dagen te horen krijgen of ze kunnen blijven of niet. Zo moet worden voorkomen dat minderjarige asielzoekers zich in Nederland wortelen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) bespreekt vrijdag een voorstel hiertoe in de ministerraad, meldt RTL Nieuws op basis van ingewijden.

Als jonge asielzoekers niet mogen blijven, worden ze teruggestuurd naar ouders of familie. Als dat niet kan, moeten ze naar een weeshuis in het land van herkomst.

Als het niet lukt een kind terug te sturen, bijvoorbeeld doordat het land van herkomst niet meewerkt, geldt de zogenoemde buitenschuldprocedure. Als een kind na drie jaar nog niet is teruggestuurd en nog steeds jonger is dan 18 jaar, krijgt het alsnog een verblijfsvergunning.

De regeling geldt voor nieuwe gevallen en niet voor de ruim dertienhonderd alleenstaande asielzoekers die Nederland al als minderjarige zijn binnengekomen. Leers wil hun dossiers individueel beoordelen en definitief duidelijkheid geven. Een deel is overigens al meerderjarig.

De ChristenUnie en de PvdA willen een pardon voor minderjarige asielzoekers, maar de minister ziet daar niets in.