D66 wil regels voor 'online demonstraties'

Monique Verlind (DJMO)

Er moeten heldere regels komen voor zogenoemde online demonstraties. Die zouden nu nog te vaak als hacken worden gezien, terwijl ze vaak in essentie niet anders zijn dan een betoging op een plein. Dat staat in het D66-verkiezingsprogramma En Nu Vooruit, dat zaterdag wordt gepresenteerd. Hierin wordt veel aandacht besteed aan digitale vrijheden.

Volgens D66-Kamerlid en campagneleider Kees Verhoeven is het vreemd dat betogen een grondrecht is, maar de regels zich alleen maar toespitsen op fysieke demonstraties. De komende jaren zullen verschillende vormen van online demonstraties alleen maar een grotere vlucht nemen, denkt Verhoeven. Hij wil dat er regels komen die ervoor zorgen dat betogingen via internet ordentelijk verlopen.

Zogeheten distributed-denial-of-serviceaanvallen (DDoS), waarbij computers in korte tijd zo vaak contact met een website maken dat deze komt plat te liggen, worden nu zwaar bestraft. Dit komt volgens Verhoeven omdat regelgeving ontbreekt en rechters deze veronderstelde demonstraties als hacken beschouwen.

D66 wil wettelijk vastleggen dat vooraf melding moet worden gemaakt van een dergelijke actie. Zo kan een rechter die mogelijk verbieden, of kan het bedrijf achter de website maatregelen nemen om de ontwrichting zo klein mogelijk te houden.

Het doorspelen van informatie over bezoekers van websites moet aan banden worden gelegd, vindt D66. Consumenten moeten zelf de vrijheid houden over wat internetbedrijven van hen weten. Zo moet het bij websites normaal zijn dat gegevens van de bezoeker niet worden doorverkocht, gekoppeld of opgeslagen. Als de gebruiker daar geen problemen mee heeft moet hij dat kunnen aanvinken, en niet andersom.

D66 wil ook dat opsporingsdiensten terughoudender zijn met het meelezen van e-mails. Het kabinet werkt al aan het uitbreiden van het briefgeheim, zodat dit ook voor e-mails geldt, maar D66 wil de regels rond de privacy van mails nog steviger verankeren in de wet.

Daarnaast is D66 voor het verder aanscherpen van de wet op netneutraliteit. Het blokkeren van websites mag als het aan Verhoeven ligt alleen nog met tussenkomst van de rechter en alleen bij zware criminaliteit, zoals terrorisme of het oproepen tot geweld. Bij schending van auteursrecht, zoals op sites waar gratis muziek en films kunnen worden gedownload, mogen sites niet worden platgelegd.