Campagne bisschoppen VS voor geloofsvrijheid

Redactie

Rooms-katholieke bewegingen in de Verenigde Staten zijn donderdag met een twee weken durende campagne gestart tegen wat zij een aanval van de regering op de vrijheid van geloof noemen.

Het directe doelwit is het mandaat dat president Barack Obama in januari afkondigde en waardoor de meeste werkgevers in ziektekostenverzekeringen moeten voorzien die geboortebeperking dekken. Het Vaticaan is daar tegen.

Critici beschuldigen de bisschoppen ervan de campagne te hebben georganiseerd als een aanval op Obama in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. De kerkleiders zelf zeggen dat hun enige doel de bescherming van vrijheid van geloof is.

"Sinds enkele jaren zien we in dit land een ongebreidelde veronachtzaming van religieuze overtuigingen", zei kardinaal Timothy Dolan, voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen. Als voorbeelden wees hij op stamcelonderzoek, de juridische rechtvaardiging van marteling en steun voor het homohuwelijk.

Tegenstanders zijn niet overtuigd. "Dit project van de bisschoppen gaat niet over religieuze vrijheden, het gaat over privileges", zei dominee Barry Lynn, leider van een beweging die voor de scheiding van kerk en staat is. "Zij vragen om een voorkeursbehandeling van de regering en als ze succes hebben, dan zou het de rechten van miljoenen Amerikanen ondermijnen."