Spaanse rechter weg na declaratie privéreisjes

Harry

Een rechter van het Spaanse hooggerechtshof heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Carlos Divar werd ervan beschuldigd de kosten van tientallen privétripjes te hebben gedeclareerd.

Divar (70) kondigde zijn vertrek aan op een bijeenkomst van de commissie die toezicht houdt op het Spaanse rechtssysteem en zo'n vierduizend rechters. Divar is voorzitter van die commissie.

Een ander lid van de commissie diende een klacht tegen Divar in omdat hij privéreisjes naar onder meer Marbella zou hebben gedeclareerd. Divar ontkent de aantijgingen en stelt dat het om werkgerelateerde tripjes ging. Hij zei ontslag te hebben genomen om verdere schade aan het Spaanse rechtssysteem te voorkomen, aldus een bron die op de bijeenkomst aanwezig was.

In Spanje bestaat veel irritatie over het misbruik van overheidsgeld. Spanje kampt met een zware recessie, een werkloosheid van 24,4 procent en toenemende angst dat het land meer Europese noodhulp nodig heeft. In april kwam de Spaanse koning Juan Carlos onder vuur te liggen toen hij in een economisch zeer slechte week voor Spanje op olifantenjacht in Botswana ging. Het koninklijk paleis houdt vol dat de reis niet met overheidsgeld is betaald.


Spaanse rechter weg na declaratie privéreisjes (Foto: Novum)