Duizenden Ivorianen op de vlucht voor geweld

Redactie

Meer dan dertienduizend mensen zijn deze maand hun huizen in het zuidwesten van Ivoorkust ontvlucht na aanvallen waarbij ten minste 22 mensen, onder wie zeven VN-vredesmilitairen, werden gedood. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gezegd.

Inwoners van de stad Tai en de omgeving zijn 'getraumatiseerd' en 'constant bang en in paniek' zei Ute Kollies, hoofd van het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties in Ivoorkust. "Sinds begin juni hebben er vijf aanvallen plaatsgevonden en door geruchten die de ronde doen is iedereen bang wat er nog gaat gebeuren." In sommige dorpen zijn alle huizen verwoest, aldus Kollies.

VN-vredessoldaten en Ivoriaanse soldaten patrouilleren in het beboste gebied langs de grens met Liberia, maar volgens Kollies moet het gebied verder beveiligd worden om de bevolking te beschermen en hulpgoederen aan te kunnen voeren.

De Ivoriaanse regering beschuldigt milities van de voormalige president Laurent Gbagbo van de aanvallen. Gbagbo weigerde de macht over te dragen en dat resulteerde in maanden van hevig geweld. Nadat Gbagbo werd opgepakt vluchtten veel van zijn huurlingen de poreuze grens met Liberia over.