Bankier nieuwe Griekse minister van financiën

Redactie

De nieuwe Griekse regering heeft donderdag haar kabinet benoemd. Vassilis Rapanos, een prominente bankier, wordt de nieuwe minister van financiën. Minister van buitenlandse zaken wordt Dimitris Avramopoulos.

Rapanos, verbonden aan de Griekse Nationale Bank, is al jaren een leidende figuur binnen de Griekse bankensector. Daarnaast geeft hij sinds 1992 les aan de universiteit van Athene. De meeste nieuwe ministers worden donderdagavond beëdigd. Rapanos wordt later beëdigd om vertrekkend minister van financiën Giorgos Zanias de gelegenheid te geven Griekenland te vertegenwoordigen op de bijeenkomst van de ministers van financiën van de eurozone donderdag in Luxemburg.

De driepartijencoalitie van de conservatieve Nea Dimokratia, de socialistische PASOK en Radicaal Links kwam tot stand na de verkiezingen van 17 juni. De nieuwe regering wil de termijn van vier jaar volmaken, aldus het kantoor van de nieuwe premier Antonis Samaras. Na weken van een politieke impasse heeft het vooruitzicht op een langetermijnregering die kan rekenen op brede steun de onrust op de financiële markten enigszins tot bedaren gebracht.


Bankier nieuwe Griekse minister van financiën (Foto: Novum)