Leers geeft Irak 5,5 miljoen voor asielzoekers

Redactie

Irak krijgt 5,5 miljoen euro van Nederland voor de herintegratie van teruggekeerde asielzoekers. In ruil is het land bereid uitgeprocedeerde Irakezen op te nemen die Nederland worden uitgezet. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) afgesproken met de Iraakse minister Dindar Najman Shafiq Duski, maakten de twee donderdag bekend op een persconferentie in Den Haag.

Irak laat tot nu toe alleen uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers toe die vrijwillig terugkeren. Er zijn 1300 Irakezen in Nederland die terug moeten, maar door de opstelling van Irak niet kunnen worden uitgezet. Zij protesteerden onlangs tegen hun uitzetting met een tentenkamp bij het uitzetcentrum in Ter Apel.

Het geldbedrag komt bovenop de bijdrage die asielzoekers die vrijwillig terugkeren altijd krijgen. Het geld moet bijdragen aan de gezondheidszorg en aan de bouw van scholen en huizen. De deal tussen Leers en Duski houdt ook in dat vijftig Irakezen hier hun opleiding aan hbo of universiteit mogen afmaken voordat ze terugkeren.

Duski benadrukte ondanks de deal dat zijn land 'niet van de een op de andere dag' alle mensen kan opnemen die uit Nederland weg moeten. "De veiligheidssituatie in Irak is verbeterd, maar wij zijn een land in opbouw en voor mensen die terugkeren is de werkgelegenheid nog een probleem." Duski zei dat hij de mogelijkheden gaat bekijken om de asielzoekers uit Nederland op te nemen, maar dat zijn voorkeur blijft liggen bij vrijwillige terugkeer.

Leers betoonde zich opgetogen over de overeenkomst. Die kan volgens hem model staan voor andere Europese landen met Iraakse asielzoekers. Met eventuele tegenstand uit Irak wil hij nog geen rekening houden. "Ik ben ervan overtuigd dat het Iraakse parlement dit uitstekende plan zal omarmen."

Leers had met de asielzoekers in Ter Apel afgesproken dat zij mochten blijven tot zijn gesprek met Duski deze week. Donderdag liet hij weten dat hij die afspraak verlengt totdat hij in september in Bagdad is geweest om de overeenkomst te ondertekenen. Leers zei dat er tot die tijd pogingen worden ondernomen om de asielzoekers vrijwillig te laten terugkeren.