Explosieven bij Zweedse kerncentrale

Harry

Bij de Vattenfall-kerncentrale in het Zweedse Ringhals, ten zuiden van Göteborg, zijn explosieven aangetroffen. De kneedbom zat aan een brandblusser op een vrachtwagen op het terrein. Een speciaal getrainde hond ontdekte het voorwerp woensdagavond bij een routinecontrole.

Dat bevestigde de Zweedse politie donderdagochtend. Het explosief had geen ontsteking waardoor er geen ontploffingsgevaar was. Desondanks verhoogde Zweden direct de beveiliging van zijn drie kerncentrales. In Ringhals worden alle voertuigen 200 meter voor de poort door beveiligers en gewapende agenten doorzocht.

De chauffeuse van de truck zou volgens een politiewoordvoerder niets hebben geweten van de springlading. Het is zelfs niet zeker of de kerncentrale doelwit was. Het terrein met vier kernreactoren heeft momenteel 3500 medewerkers, van wie circa 1000 er tijdelijk zijn voor onderhoud. Rechercheurs screenen nu iedereen opnieuw en willen meerdere mensen verhoren.

Zweden heeft tien kernreactoren, vier in Ringhals (Vattenfall), drie in Forsmark (Vattenfall) en drie in Oskarshamn (E-on). De beveiliging is al langer een probleem. Zo wisten Greenpeace-activisten in juni 2010 met een oude ladderwagen van de Franse brandweer gemakkelijk over het hek bij Forsmark te klimmen.