Ex-premier Roemenië doet zelfmoordpoging

Manuel Bijen

De voormalige Roemeense premier Adrian Nastase heeft zichzelf woensdag neergeschoten, vermoedelijk deed hij een zelfmoordpoging. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta gezegd. Enkele uren voor zijn zelfmoordpoging was Nastase veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens corruptie.

Volgens het Roemeense nationale persbureau Agerpres heeft het openbaar ministerie een onderzoek ingesteld naar de zelfmoordpoging. Woensdagavond bracht premier Ponta een bezoek aan Nastase in het ziekenhuis. Ponta verklaarde dat de gezondheidstoestand van Nastase 'onder controle' is. "Het is mijn recht en mijn plicht hem te bezoeken", zei de premier.

Ponta wilde niets zeggen over de verwondingen van de oud-premier, maar Roemeense media meldden dat Nastase zich in de nek heeft geschoten. Een arts in het ziekenhuis waar Nastase wordt verpleegd, zei dat hij donderdag wordt geopereerd mits zijn toestand is gestabiliseerd.

Eerder dit jaar achtte het hof bewezen dat Nastase, die van 2000 tot 2004 premier van Roemenië was, in 2004 op onwettige wijze fondsen wierf voor zijn verkiezingscampagne. Nastase werd toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf maar ging tegen dat vonnis in beroep. De uitspraak van woensdag is definitief.

De sociaaldemocraat Nastase hield na het vonnis vol dat hij onschuldig is en dat de aanklacht politiek gemotiveerd is. Hij zei de zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig te zullen maken.