'DNB hield stukken achter voor commissie-De Wit'

Monique Verlind (DJMO)

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft belangrijke informatie over de bankencrisis achtergehouden voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. De stukken werden pas na een vordering na de presentatie van het eindrapport overgedragen, schrijft de Volkskrant donderdag.

Het gaat om twee rapportages die gaan over de rol van DNB tijdens de overname van ABN AMRO en het opereren van DNB bij de fusie tussen Fortis en ABN. De commissie werd op het bestaan van de stukken geattendeerd door de Volkskrant, die ze in handen kreeg na een Wob-verzoek.

Het rapport wordt vooralsnog niet op essentiële punten gewijzigd. Ook worden er geen stappen ondernomen tegen de toezichthouder, bestuurders of oud-bestuurders van DNB. Het is nog niet eerder voorgekomen dat opgevraagde documenten werden achtergehouden voor een parlementaire enquêtecommissie.

De commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit onderzocht de crisismaatregelen die de overheid tussen september 2008 en januari 2009 nam om de acute problemen in het Nederlandse financiële stelsel te bestrijden. Dinsdag en donderdag debatteert de Kamer over het resultaat van het onderzoek.