VN-waarnemers Syrië willen blijven

Monique Verlind (DJMO)

De waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië zijn vastberaden in het door een bloedige strijd verscheurde land te blijven. Dat heeft het hoofd van de missie, de Noorse generaal Robert Mood, woensdag gezegd in een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad. Vragen over het afbreken van de missie zijn volgens Mood prematuur. "Wij blijven hier", zei hij.

Zaterdag verklaarden de VN dat de driehonderd waarnemers in Syrië hun werkzaamheden hebben opgeschort vanwege zorgen over hun veiligheid. "Bombardementen, schietpartijen en andere incidenten komen steeds dichterbij en we zijn de afgelopen weken diverse malen doelwit geweest", aldus Mood. Niet alleen kwam daardoor de veiligheid van de waarnemers in gevaar, het werd ook steeds lastiger om de werkzaamheden te verrichten.

Een VN-diplomaat, die aanwezig was bij de besloten zitting, zei dat er zeker tien keer gericht op de waarnemers is geschoten. Ze waren tevens betrokken bij een reeks andere schietincidenten. Negen voertuigen van de VN zijn getroffen door kogels of beschadigd geraakt.

Voordat de waarnemersmissie nieuw leven kan worden ingeblazen moet eerst het geweld afnemen. Bovendien moeten de Syrische regering en de oppositie de VN-waarnemers bewegingsvrijheid garanderen, zei Mood op een persconferentie na afloop van de zitting van de Veiligheidsraad. Mood heeft de afgelopen dagen garanties gekregen van de Syrische regering, maar wacht nog steeds op een verklaring van de oppositie.

Het hoofd vredesoperaties van de VN, Hervé Ladsous, bracht tevens verslag uit in de Veiligheidsraad. "Voor het moment hebben we besloten de integriteit van de missie en het mandaat niet te veranderen. We moeten ons er van bewust zijn dat er een aantal diplomatieke initiatieven onderweg zijn, bilateraal, maar ook multilateraal."