Vierdaagse moet Waalkade mijden

Redactie

Wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse lopen dit jaar niet over de Waalkade. De damwand is daar over een lengte van 200 meter zo slecht dat het toelaten van tienduizenden wandelaars een te groot risico zou zijn. Dat maakten de gemeente Nijmegen en de organisatie van de vierdaagse dinsdagavond bekend.

De grote vuurwerkshow, die voor het eerst op zondagavond zou worden gehouden en waar vaak 200.000 mensen naar kijken, is helemaal komen te vervallen. Ook een theaterevenement krijgt een andere plek in de stad.

Het slechte deel van de damwand wordt op de Waalkade afgeschermd met een 200 meter lang hek, dat uit veiligheidsoverwegingen 10 meter van de damwand komt te staan. Daardoor wordt de kade op delen zo smal dat de gemeente en de vierdaagseorganisatie geen risico willen nemen met mensenmassa's.

Vrijdag kwam naar buiten dat de damwand langs de Waal versneld aan het verzakken is. Onderzoek had vorig jaar uitgewezen dat de damwand moet worden vervangen. Nijmegen had er al 11 miljoen euro voor gespaard. De plannen om dat uit te geven aan een nieuwe damwand, worden nu versneld, kondigde burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen aan.

Voor de wandelroute op de woensdag van de Vierdaagse wordt een alternatief parcours door het centrum van de stad gezocht. De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar van 17 tot en met 20 juli.