'Aanrijtijden politie eind dit jaar op orde'

Redactie

De aanrijtijden van de politie zijn naar verwachting eind dit jaar op orde. Dat betekent dat in negentig procent van de gevallen de politie binnen een kwartier ter plekke is, zei demissionair staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer.

De bewindsman was ontboden in de Tweede Kamer vanwege onderzoek van RTL Nieuws waaruit bleek dat de politie veelal niet op tijd ter plekke is. In 168 gemeenten lukt het agenten niet om binnen vijftien minuten aanwezig te zijn. Het betreft vooral plattelandsgemeenten.

Teeven erkent de problemen. In steden en niet-landelijke gebieden gaat het goed. In Zeeland zijn wel problemen, dat komt door de 'uitgestrektheid' van de provincie, zei Teeven. Het kabinet neemt een aantal maatregelen om de aanrijtijd te verkorten. "Het is heel belangrijk dat de politie op tijd ter plaatse is."

Zo moeten de meldkamers sneller gegevens gaan verwerken en wordt bekeken of er ook andere politie-eenheden kunnen worden ingezet. Ook verwacht Teeven veel van de komst van de nationale politie. Met alle korpsen is de afspraak gemaakt dat de norm moet worden gehaald. "Ik verwacht voor het eind van dit jaar dit gewoon op orde te hebben."