Defensie ziet personeel weglopen

Redactie

Medewerkers van de krijgsmacht nemen in hoog tempo ontslag. Ook onmisbaar personeel neemt de benen, terwijl de werving van nieuwe militairen 'sterk' achterblijft. Dat staat in een intern rapport van het ministerie van Defensie waar NRC Handelsblad dinsdag over schrijft.

Bijna 2100 medewerkers vertrokken in de eerste vier maanden van dit jaar. In die periode werden 691 mensen aangenomen. Het ministerie kon niet direct commentaar leveren op de berichtgeving.

Demissionair minister Hans Hillen (CDA) maakte eerder bekend twaalfduizend banen te schrappen om een miljard euro te bezuinigen. Vooral oudere werknemers, bijvoorbeeld bij de Haagse stafafdelingen, moeten het veld ruimen, maar tegelijkertijd moeten dit jaar vierduizend jonge mensen instromen.

Hiertoe probeerden 150 militairen in april op treinstations door het hele land collega's te werven. De verwachtingen dat de werving slaagt zijn 'niet hooggespannen', staat volgens de krant in het interne document. De Tweede Kamer debatteert woensdag met Hillen.