Onderwijsbond wil jonge leraren behouden

Redactie

Jonge basisschoolleraren moeten behouden blijven voor het onderwijs, omdat door de vergrijzing binnen een aantal jaar een enorm tekort ontstaat. Dat vindt onderwijsbond AOb, die daarom dinsdag een banenplan lanceerde.

De AOb wil dat jonge docenten, die nu moeilijk aan een baan komen, een contract krijgen aangeboden. Dat kan worden betaald met het geld dat overblijft door de afname van het aantal leerlingen. Volgens de bond is dat honderd miljoen euro. "Zo duur is dat ook niet, het alternatief is toch vaak een werkloosheidsuitkering", zegt voorzitter Walter Dresscher.

De jonge leraren kunnen volgens het plan voorlopig worden ingezet als vervanger of bij krimpende scholen waar wordt gesneden op personeel. Vanaf 2015 kunnen ze dan instromen op de plekken die vrijkomen door de pensionering van vijftigduizend collega's.

"Als het moment aanbreekt dat ze hard nodig zijn, hoeven we niet met allerlei om- of bijscholing te schermen om die mensen alsnog voor de klas te krijgen", wijst Dresscher op nog een voordeel. "Als ze dan überhaupt nog willen."