Spanje betaalt fors meer rente

Redactie

Spanje heeft dinsdag bij een veiling van kortlopend staatspapier fors meer rente moeten beloven aan investeerders. De rente op staatsobligaties met een looptijd van een jaar liep op van drie procent bij de vorige vergelijkbare veiling ruim een maand geleden naar 5,1 procent.

Ook de rente op staatsleningen met een looptijd van achttien maanden ging fors omhoog, van 3,3 naar 5,1 procent. Spanje wist met de veiling bijna 3,4 miljard euro op te halen, meer dan het vooraf beoogde bedrag van maximaal drie miljard euro. Het land is echter wel fors meer geld kwijt aan de financiering van die lening.

Maandag brak de rente op Spaanse staatsleningen met een looptijd van tien jaar al voor het eerst sinds de invoering van de euro door de psychologische grens van zeven procent. De rente steeg dinsdag verder naar 7,16 procent.

Investeerders zijn bang dat Spanje alsnog een beroep moet doen op volledige Europese noodsteun, nadat het eerder deze maand voor maximaal honderd miljard euro aan steun voor zijn banken vroeg. Het land heeft de hoogste werkloosheid in de eurozone en kampt met een enorm begrotingstekort.