Bestaan Rangers over twee weken bepaald

Olga Kroeders

Glasgow Rangers wil na het faillisement een doorstart maken, maar of dat op het hoogste niveau of in de kelder van het Schotse voetbal wordt is nog niet zeker.

Op 4 juli zullen de overgebleven elf clubs uit de Scottish Premier League de gang maken naar de stembus om te beslissen over het lot van Glasgow Rangers. De club wil doorgaan onder de naam The Rangers Football Club en het liefste op het hoogste niveau. Als het echter een meerderheid van de stemmen tegen krijgt begint het onderaan in het Schotse profvoetbal.

De club ging vorige week na jarenlange financiele malaise uiteindelijk over de kop en moest surcéance van betaling aanvragen. Daarmee hield Glasgow Ranger Football Club onmiddelijk op te bestaan. De volksclub is echter onlosmakelijk met de stad verbonden en wil verder. De club pakte in haar 140-jarig bestaan maarliefst 54 keer de landstitel.

Als The Ranger Football Club niet mee mag doen in de Premier League betekent dat tevens het (voorlopige) einde van The Old Firm. De van oudsher spijkerharde derby tussen Rangers en rivaal Celtic werd tot nu toe exact vierhonderd maal afgewerkt.