Duitsland wil 20.000 euro terug van 'bosjongen'

Harry

De Duitse sociale dienst eist twintigduizend euro terug van de ontmaskerde 'bosjongen' uit Nederland. Zo veel kostte de opvang voor de 20-jarige man uit Hengelo, zegt de Berlijnse stadsdeelbestuurder Oliver Schworck dinsdag in het AD. De kinderopvang valt onder zijn portefeuille.

De Nederlander, ook wel de Liegende Hollander genoemd, verbleef de afgelopen negen maanden in een begeleidingsinstelling. Daar kreeg hij kost en inwoning, kleding, persoonlijke begeleiding, Duitse les en maandelijks 250 euro zakgeld. Omdat hij meerderjarig bleek, is hij maandag op straat gezet en wordt hij aangeklaagd voor misbruik van sociale jeugdhulpvoorzieningen.

"Het is heel frustrerend om iemand te moeten laten gaan die negen maanden lang ten onrechte profiteerde van onze jeugdhulpvoorzieningen. Excuses of zelfs maar een bedankje konden er niet af", zegt Schworck in de krant.

De Hengeloër dook negen maanden geleden op in de Duitse hoofdstad met een bijzonder verhaal. Hij beweerde vijf jaar in een Duits bos te hebben geleefd. In augustus zou hij zijn vader hebben begraven, waarna hij in vijf dagen naar Berlijn zou zijn gereisd. Zijn moeder zou al op zijn twaalfde zijn overleden bij een auto-ongeluk.

De man wist zich snel aan te passen aan het leven in de stad, waardoor de politie twijfels bij zijn verhaal kreeg. Ook werd het lichaam van zijn vader niet gevonden en over het ongeluk van zijn moeder was ook niets terug te vinden.

Omdat hij zich verzette tegen verspreiding van zijn foto, kon dit pas deze maand worden gedaan. Daarop werd hij herkend. Het bleek dat de man uit Hengelo sinds september wordt vermist.