Buma roept Rutte op tot eerlijk verhaal

static

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam stevige kritiek geuit op premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Volgens Buma vertelt Rutte niet het hele en eerlijke verhaal over bijvoorbeeld het nut van ontwikkelingssamenwerking en de voordelen voor ons land van Europese samenwerking.

Volgens Buma lijkt het erop dat Rutte uit angst voor de PVV van de VVD een soort 'PVV-light' probeert te maken. "De VVD als namaak-PVV is slecht voor onze werkgelegenheid, slecht voor onze gezinnen en slecht voor onze samenleving. Niet de angst voor de PVV moet de lijn bepalen."

De VVD kwam afgelopen zaterdag met het voorstel om 3 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. "Dan zeg ik: Mark, je weet dat dit niet kan. Er zijn ook nog afspraken waar je je aan moet houden", zei Buma maandagavond. Hij wees er bovendien op dat het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van de internationale positie van Nederland. "Vertel het hele verhaal. Huil niet mee met de wolven in het bos", zei Buma.

Ook bij de houding van Rutte ten opzichte van Europa bespeurt Buma de laatste tijd wispelturigheid. "Ik zag de afgelopen weken een Mark Rutte die niet wist of hij nu voor of tegen moest zijn. Zo gaat Nederland achteraan hobbelen." Volgens Buma is overduidelijk dat Europa van groot belang is voor ons land. "Wees eerlijk, vertel dat verhaal. Europa, dat zijn onze banen."

De CDA'er benadrukte dat er geen gemakkelijke uitweg uit de crisis is, maar wel een eerlijke. "Maar er zijn ook politici die denken zo kort voor de verkiezingen dat het wel makkelijk kan. Dat de weg uit de crisis in oneliners te vatten is."

Buma roept Rutte op tot eerlijk verhaal
Buma roept Rutte op tot eerlijk verhaal (Foto: ANP)