[Groep C] Uitslag Kroatië - Spanje

Rosario

In Groep C heeft de door Italië zo gevreesde salonremise van 2-2 niet plaatsgevonden. In een rommelig duel versloeg Spanje uiteindelijk Kroatië met 1-0, waardoor de Kroaten na een voortvarende start van het toernooi alsnog naar huis moeten.

De Spanjaarden begonnen met hun sterkste opstelling, ondanks dat er vier spelers al geel op zak hadden en een schorsing riskeerden. Ook het spelbeeld deed niet vermoeden dat de ploegen waren gekomen om gelijk te spelen; beide landen holden zodra ze de bal hadden richting het doel van de tegenstander. Dat leverde echter geen kansen op en geleidelijk aan werd het spel wat rustiger.

Spanje behield wel het veldoverwicht en de Kroaten kwamen er nauwelijks aan te pas in het eerste kwartier. De Spanjaarden konden echter ook niet veel forceren en speelden bij tijde en wijle de bal eindeloos rond op het middenveld. De eerste echte kans was wel voor de hen. Torres kwam na een knappe actie van de zijkant recht op Pletikosa af, maar de hoek was moeilijk en hij schoot recht tegen de Kroatische doelman op. Vervolgens probeerde Spanje het tweemaal van afstand, maar ook die schoten deden de Kroaten geen pijn.

Vukojevic in de achtervolging op Xavi (Foto: Pro Shots)

Vervolgens kregen de Kroaten wat meer ruimte en ze kwamen af en toe dicht in de buurt van Casillas. Die kreeg voor het eerst echt wat te doen toen Pranjic van veraf schoot, maar het kostte de Spaanse doelman nauwelijks moeite om het schot te stoppen.

De wedstrijd taaide vervolgens wat af en van het venijn van de eerste paar minuten was niet veel meer te merken. Inmiddels kwam ook in Gdansk het nieuws binnen dat Italië een voorsprong had genomen tegen de Ieren en dat de Kroaten dus moesten gaan aanvallen. In plaats daarvan waren het juist de Spanjaarden die aanzetten op slag van rust, maar net als in de rest van de eerste helft konden ze geen grote kansen creëren.

Ook in het begin van de tweede helft was het Spanje dat naar voren speelde, en daarvoor ook de ruimte kreeg omdat Kroatië aan moest vallen en niet altijd even goed balbezit hield.

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam echter wel voor de Kroaten. In de omschakeling kreeg Rakitic, die geheel vrijstond, een enorme kopkans, maar hij kon de bal niet verder dan tegen Casillas aankrijgen. Even later kwam Perisic net te kort om zijn hoofd tegen de bal te krijgen.

Arbeloa en Piqué proberen Modric af te stoppen (Foto: Pro Shots)

De Kroaten hadden een tijdje een overwicht in de wedstrijd en de Spanjaarden kwamen er een tijdje nauwelijks aan te pas. Grote kansen zoals de Kroaten kregen ze in ieder geval niet, en menige poging tot een aanval liep stuk tegen de Kroatische verdediging.

Na de komst van Fabregas voor David Silva ging de Spaanse aanval beter lopen, maar men wilde het vaak te mooi doen en de Kroaten stonden achterin goed te spelen. Bij een uitbraak kregen ze opnieuw een grote kans, maar ook dit keer stond Casillas in de weg. Kort daarna verprutste Busquets een enorme kans voor de Spanjaarden.

Met nog tien minuten op de klok kregen beide ploegen meer ruimte, en het was vooral Spanje dat hier beter gebruik van maakte. De coaches van beide teams stonden inmiddels dan ook nagelbijtend langs de kant.

In de 88e minuut maakte Spanje dan eindelijk een doelpunt. Xavi speelde met een lobje zowel Iniesta als Jesus Navás vrij voor Pletikosa. Iniesta legde af en Navás kon de bal binnenlopen, maar besloot op de lijn om de bal snoeihard tegen het net te schieten; 1-0.

De Kroaten hadden nog steeds maar één goal nodig, maar speelden te rommelig om een goede aanval op te zetten, en zo eindigde het EK van de Kroaten in mineur.

Kroatië

0 - 1

Spanje

    88' Jesús Navas
 
 Gele kaart: Strinic, Rakitic, Corluka, Srna, Mandzukic, Jelavic (Kroatië)
 
Stadion: PGE Arena, Gdansk
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Wolfgang Stark (Duitsland)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pletikosa
Srna
Corluka
Schildenfeld
Vida (Jelavic/66)
Strinic
Modric
Pranjic (Perisic/65)
Rakitic
Vukojevic (Eduardo/81)
Mandzukic
  Casillas
Sergio Ramos
Arbeloa
Piqué
Jordi Alba
Iniesta
Xabi Alonso
Xavi (Negredo/89)
David Silva (Fabregas/73)
Busquets
Torres (Jesús Navas/61)