Brabantse stenengooiers bestraft

Redactie

Twee jongens van 14 en 16 jaar, die in december in Brabant stenen gooiden van een viaduct en een snelweg versperden, zijn maandag door de rechtbank in Den Bosch bestraft. De jongste kreeg 180 dagen jeugddetentie opgelegd waarvan 103 dagen voorwaardelijk. Zijn kompaan uit Asten kreeg een werkstraf van zestig uur en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De jongens gooiden op 11, 27 en 28 december stenen, zakken en takken vanaf een viaduct op de N266 bij Someren. Ook versperden ze de weg op de A67 bij Asten met een driewieler en takken. De rechtbank rekent het de jongens aan dat ze hiermee grote materiële schade hebben aangericht en dat een grote kans aanwezig was dat automobilisten zwaargewond zouden raken.

De 14-jarige jongen uit Deurne heeft het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al in voorarrest uitgezeten. De 16-jarige medepleger kreeg een lagere straf, omdat hij niet de initiatiefnemer was. Ook werd meegewogen dat de jongen een autistische stoornis heeft.

De jongens moeten ook de schade die ze hebben veroorzaakt betalen, een bedrag van bijna drieduizend euro. Beiden jongens kregen bovendien een proeftijd van twee jaar waarin ze onder toezicht van de reclassering staan.