Amsterdam wil kentekens voor boten

Harry

De gemeente Amsterdam wil dat boten een kenteken krijgen. Met deze kentekenregistratie moet de overlast op de grachten in de hoofdstad tegen worden gegaan. Wethouder Carolien Gehrels (PvdA) deed dit verzoek recent in een brief aan demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD), zegt een woordvoerder maandag.

Volgens de gemeente is de drukte op de grachten de afgelopen jaren toegenomen en is er meer overlast. Daardoor zou de veiligheid op het water in het geding komen.

De wethouder schrijft in haar brief dat overtreders in boten momenteel niet adequaat aangepakt kunnen worden. Nu kunnen de regels op het water alleen worden gehandhaafd door overtreders direct aan te houden. Door middel van een kentekenregistratiesysteem zouden ook achteraf boetes kunnen worden verstuurd. Ook kan diefstal beter worden tegengegaan en is gemakkelijker te controleren of liggeld is betaald.

De gemeente Amsterdam deed in 2009 ook al eens een verzoek tot kentekenregistratie van vaartuigen. Het ministerie wees dit verzoek toen af omdat het niet noodzakelijk werd gevonden.