Boko Haram claimt aanslagen kerken Nigeria

Redactie

De radicaalislamitische sekte Boko Haram heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen op kerken in het noorden van Nigeria. Bij de aanslagen op twee kerken in Zaria en een in Kaduna kwamen 21 mensen om het leven en raakten meer dan honderd gewond.

Boko Haram claimde de verantwoordelijkheid in een e-mail aan het persbureau Associated Press.

Het was de derde opeenvolgende zondag dat Boko Haram aanslagen pleegde op kerken. De groep zou alleen dit jaar al meer dan 580 mensen hebben gedood. Ook met Kerstmis en Pasen pleegde Boko Haram aanslagen die tientallen levens eisten.

Het Vaticaan noemde het 'systematische' van de aanslagen de weerslag van 'een absurd beeld van haat'. Shehu Sani, president van het Nigeriaanse Congres voor Burgerrechten in Kaduna, zei dat Boko Haram wraakacties van christenen wil uitlokken om een scheidslijn tussen christenen en moslims op te werpen en zodoende gematigde moslims achter zich te krijgen.

Vooralsnog roepen christelijke leiders in het noorden van Nigeria christenen op zondags gewoon naar de kerk te gaan. "Ze kunnen alleen het vlees vernietigen en niet de geest", zei Sunday Aibe, woordvoerder van de Noordelijke Christelijke Vereniging.