'Indonesië genoeg verbeterd voor verkoop tanks'

Monique Verlind (DJMO)

De mensenrechtensituatie in Indonesië is genoeg verbeterd om tanks aan het land te verkopen. Met dat argument probeert het demissionaire kabinet deze week de Tweede Kamer te overtuigen de verkoop door te laten gaan, schrijft de Volkskrant maandag op basis van een intern document.

Het kabinet wil overtollige Leopard tanks voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen. Met dat geld kunnen dan onder meer onbemande vliegtuigjes worden gekocht. Ook zou de verkoop goed zijn voor de betrekkingen met Indonesië. De Kamer vreest echter dat Indonesië de tanks gebruikt om mensenrechten te schenden.

Via een motie van GroenLinks sprak de Kamer zich tegen de verkoop uit. In een intern document van het ministerie van Binnenlandse Zaken staat volgens de krant dat de situatie op het gebied van democratie en mensenrechten 'sterk verbeterd' is. Het document is gebaseerd op bevindingen van mensenrechtenambassadeur Lionel Veer.

Hij en zijn voorgangers waren jarenlang niet welkom, maar begin deze maand mocht hij het land bezoeken. Veer maakt zich wel zorgen over de situatie in Papoea. Die provincie streeft naar onafhankelijkheid. Volgens het kabinet worden de tanks daar echter niet ingezet.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met het kabinet over de verkoop van de tanks.