Beurzen Azië hoger na Griekse verkiezingen

Harry

Beleggers in Azië reageren opgelucht op de uitslag van de parlementsverkiezingen in Griekenland. De belangrijkste graadmeters noteerden maandag overtuigend in de plus.

De twee Griekse partijen die bezuinigingen willen doorvoeren in ruil voor Europese noodhulp, lijken zondag een absolute meerderheid te hebben gewonnen. Beleggers vreesden dat een Griekse stem tegen Europa een financiële chaos zou kunnen veroorzaken.

De Nikkei-index in Tokio noteerde omstreeks 6.00 uur (Nederlandse tijd) 1,9 procent hoger op 8729,80 punten. In Seoul won de Kospi 2 procent terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 1,5 procent steeg. Marktvorsers wezen wel op de relatief lage handelsvolumes. "Een signaal dat deze rally kort zal duren", aldus een handelaar in Tokio.

De aandelen van financiële instellingen behoorden tot de winnaars. Zo steeg zwaargewicht Nomura in Tokio 2,2 procent en steeg Daiwa Securities 2,3 procent. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de export profiteerden van de verzwakking van de yen ten opzichte van de euro. Zo stegen Mazda en TDK 4 procent in waarde.