Rui Costa wint Ronde van Zwitserland

Peterselieman

Rui Costa heeft de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Portugees verdedigde in de negende en laatste etappe, waarin twee cols van buitencategorie beklommen moesten worden, zijn gele leiderstrui met succes. De laatste rit werd een prooi voor Tanel Kangert. De Est klopte zijn Franse medevluchter Jérémy Roy in de sprint.

Steven Kruijswijk deed in de slotrit nog een serieuze aanval op de positie van Costa. De Nederlandse Rabobank-renner maakte deel uit van een groep van vier man, die ruim een halve minuut voorsprong pakte op de groep met favorieten. Daar bleven op de streep echter maar twee seconden van over. Kruijswijk eindigde als vijfde in de rituitslag.

Robert Gesink is op de vierde plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement, met een achterstand van 25 seconden op Costa. Fränk Schleck en Levi Leipheimer mogen als nummers twee en drie het podium op. Kruijswijk eindigt met een achterstand van 59 seconden als achtste.

Costa greep de macht in de tweede etappe met finish in Verbier. De renner van Movistar is de eerste Portugese eindwinnaar in Zwitserland.