FOK!filmtips van de dag: La vache et le prisonnier (De koe en de krijgsgevangene)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanmiddag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

La vache et le prisonnier 1

Vanmiddag verrast de Belgische omroep één ons weer met een cineastisch juweeltje. La vache et le prisonnier oftewel De koe en de krijgsgevangene is een prachtige tragikomedie van regisseur Henri Verneuil, die zich afspeelt in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Franse komediegrootmeester Fernandel speelt de rol van Charles Bailly, een ontsnapte Franse oorlogsgevangene die vanuit Duitsland terug naar Frankrijk probeert te komen. Van de Duitse boerin, waar hij door de nazi's was tewerkgesteld, krijgt hij een koe mee als vrijgeleide voor zijn ontsnappingspoging. Zo lijkt het alsof Bailly een boerenknecht is die een koe naar de wei brengt en heeft hij ook nog wat voedsel tijdens de 800 kilometer lange reis, dwars door bezet Duitsland. Tijdens een reis vol strubbellingen raakt hij steeds meer gehecht aan zijn trouwe reismetgezel Marguerite. Samen komen ze de meest vreemde figuren tegen.

La vache et le prisonnier 2

Zeldzaam mooie film met Fernandel, misschien wel zijn allerbeste film. De film werd gebaseerd op het boek Une histoire vraie van Jacques Antoine. Regisseur Verneuil maakte naast deze film met een lach en een traan ook klassiekers zoals Le clan des Siciliens (1969) met Jean Gabin en Alain Delon en het harde Peur sur la ville (1975) met Jean Paul Belmondo. Dit soort films komen niet al te gekke vaak voorbij op de televisie. Als echte filmliefhebber mag je deze dus niet missen. 14.00 uur op één.

La vache et le prisonnier 3

Voor de voetbalhaters tenslotte nog wat survival tips voor deze Oranje zondag: RTL7 om 20.00 uur het avontuurlijke Flight of the Phoenix, om middernacht op BBC2 The Hours met onder meer Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep en last but not least voor de nachtbrakers op BBC1 om 00.45 uur Alpha Dog, met onder meer Justin Timberlake en Emile Hirsch.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!