VS reppen van operaties in Jemen en Somalië

Redactie

Het Witte Huis geeft gedeeltelijke openheid van zaken over geheime Amerikaanse militaire operaties tegen Al-Qaida in Jemen en Somalië. Dat is Associated Press te weten gekomen van drie bronnen bij de Amerikaanse regering. Een halfjaarlijks rapport over Amerikaanse gevechtsmissies in het buitenland is vrijdag bezorgd aan het Congres.

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse regering in dit rapport spreekt over gevechtsmissies die voorheen nooit werden bevestigd: 'directe actie' tegen leden van Al-Qaida in Jemen en Somalië. Het gaat alleen om militaire operaties van de Amerikaanse strijdkrachten, niet die van de CIA.

Hoewel er in het rapport verder niet over de woorden 'directe actie' wordt uitgeweid, is het een bekend militair begrip voor een verscheidenheid aan dodelijk geweld. In het geval van Jemen en Somalië zou het gaan om aanvallen met onbemande vliegtuigen, de zogenoemde drones.

Details over de missies worden niet gegeven. Er wordt alleen bevestigd dat deze hebben plaatsgevonden. Datzelfde geldt voor de liquidatie van terreurverdachten.

"In een beperkt aantal gevallen heeft het Amerikaanse leger directe actie ondernomen in Somalië tegen leden van Al-Qaida, onder wie diegenen die ook lid zijn van Al-Shabab en die betrokken zijn bij pogingen om terreuraanslagen te plegen tegen de Verenigde Staten en onze belangen", aldus het rapport.

In Jemen heeft leger samengewerkt met de Jemenitische regering om de terreurdreiging van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) te elimineren. "Onze gezamenlijke pogingen hebben geresulteerd in directe actie tegen een beperkt aantal AQAP-agenten en leiders in dat land die een terreurdreiging vormen voor de Verenigde Staten en onze belangen."

Volgens de bronnen bij de regering achtte president Barack Obama de tijd rijp om openheid te geven over deze missies omdat de banden met de regering van Jemen zijn aangehaald, evenals die met regeringen die de extremistische dreiging in Somalië willen tegengaan.