Belgisch besmet vlees niet naar Nederland

Harry

Het rundvlees dat in België zorgde voor negentien besmettingen met de e-colibacterie, is niet naar Nederland vervoerd. Dat meldt een woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vrijdag.

De herkomst van de filet americain, die alle besmette mensen hebben gegeten, is nagetrokken en blijkt te herleiden tot één slachthuis. Daar is bij een tot mogelijk drie runderkarkassen de e-coliebacterie aangetroffen. Ook de uitvoer van het vlees is nagetrokken. Daaruit bleek dat het rundvlees niet naar Nederland is vervoerd. "Anders zou allang alarm geslagen zijn", weet de woordvoerder.

Na besmetting met de e-colibacterie krijgen mensen diarree, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan. De aangetroffen bacterie is de e-colibacterie o 157, een bekende variant van de EHEC-bacterietypes.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.