Toch administratiekosten bij verkeersboetes

Harry

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) mag toch administratiekosten in rekening brengen bij het innen van verkeersboetes. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag bepaald. Het hof vernietigt hiermee een eerdere beslissing van de rechtbank in Amsterdam. Het hof oordeelde wel dat beroep moet kunnen worden aangetekend tegen de administratiekosten.

De zaak kwam aan het rollen toen Bernd van der Meulen, een hoogleraar recht en bestuur aan de Wageningen Universiteit, weigerde de zes euro administratiekosten bij zijn verkeersboete te voldoen. Tegen de administratiekosten kon, in tegenstelling tot tegen de boete zelf, geen beroep worden aangetekend.

Van der Meulen betaalde de boete van 99 euro, maar niet de zes euro administratiekosten. Hij wachtte net zolang tot hij een dwangbevel kreeg en stapte vervolgens in Amsterdam naar de rechter. Van der Meulen meent dat de administratiekosten voor een boete indruisen tegen het Nederlands en internationaal recht. Hier is het hof het niet mee eens.

Het dwangbevel wordt vernietigd. De administratiekosten, die na aanmaningen waren opgelopen tot ruim 86 euro, worden kwijtgescholden, aangezien Van der Meulen geen beroep tegen de administratiekosten kon aantekenen. Daarnaast worden de proceskosten van Van der Meulen tot 218,50 euro vergoed.