Laatste verdachte gifgasaanslag opgepakt

Monique Verlind (DJMO)

In Japan is de laatste verdachte van de gifgasaanslag in 1995 opgepakt. Het gaat om de vroegere bodyguard van de leider van de Aum Shinrikyo-sekte die de aanslag pleegde. Bij de aanslag met sarin in de metro van Tokyo kwamen dertien mensen om het leven. Ruim zesduizend werden ziek. De leider van Aum Shinrikyo is ter dood veroordeeld.

Zijn vroegere bodyguard, de 54-jarige Katsuya Takahashi, werd in een stripboekencafé in Tokyo in de kraag gegrepen, zei de politie. Een lid van het personeel van het café had hem herkend en de politie gealarmeerd. Takahashi heeft jarenlang uit handen van de politie weten te blijven. Het net rond deze laatste voortvluchtige verdachte sloot zich nadat een ander lid van de sekte op 3 juni was gearresteerd.

Aum Shinrikyo werd geleid door Shoko Asahara. De sekte telde in de jaren negentig honderden leden. Een kleine tweehonderd van hen zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij de gifgasaanslag in Tokyo. Naast Asahara hebben nog twaalf van zijn volgelingen de doodstraf gekregen.


Laatste verdachte gifgasaanslag opgepakt (Foto: Novum)