Jongeren in zware jeugdzorg verdubbeld

static

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft is tussen 2005 en 2010 verdubbeld. Ging het in 2005 om 43.593 jongeren, in 2010 steeg dit aantal naar 84.542. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek 'Kinderen in Tel 2012' van het Verwey-Jonker Instituut. Wat de oorzaak is van de sterke stijging in indicaties is onduidelijk.

Het percentage jongeren dat een indicatie voor jeugdzorg kreeg steeg van 1,3 in 2005 naar 2,4 in 2010. In de top tien van provincies met het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg, staan Noord-Brabant en Flevoland op de eerste en tweede plaats. De Brabantse gemeente Goirle scoorde met 4,8 procent het hoogst van alle 415 gemeenten.

De overheid is van plan de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg bij de gemeenten onder te brengen in plaats van de provincies. Kinderen in Tel waarschuwt dat geen overhaaste stappen moeten worden gemaakt. "Kinderen mogen niet de dupe worden van deze stelselwijziging."

Kinderen in Tel, een werkgroep waar de Stichting Kinderpostzegels Nederland, Unicef Nederland, Jantje Beton, Defence for Children, het Johanna Kinderfonds en de Bernard van Leer Foundation in zijn vertegenwoordigd, doet een aantal aanbeveling op grond van de nieuwe cijfers.

Zo moet worden onderzocht wat de stijging in indicaties heeft veroorzaakt. Ook moeten 'onaanvaardbare' kwaliteitsverschillen tussen gemeenten worden bekeken. Verder zouden landelijk uniforme kwaliteitseisen moeten worden geformuleerd waaraan de jeugdzorg op gemeentelijk niveau moet voldoen. Ten slotte moeten de jongeren die nu gebruikmaken van de jeugdzorg worden gemonitord.