'Terug naar af dankzij wietpas'

Marc (MPG)

De PvdA in Venlo concludeert in een rapport dat de drugsoverlast in de Limburgse grensstad fors is toegenomen sinds de invoering van de wietpas. Het woensdag gepresenteerde rapport is geschreven rond de voorlopige resultaten en conclusies van het Meldpunt Leefbaarheid & Veiligheid. De partij stelt dat de stad 'terug is bij af'.

Bij dat meldpunt, ingesteld na invoering van de wietpas op 1 mei, zijn ruim 180 signalen binnengekomen. Daar waren 86 schriftelijke meldingen bij. Uit die meldingen concludeert de Venlose PvdA dat het aantal straatdeals fors is toegenomen. Dat gaat gepaard met overlast van geschreeuw, claxonnerende auto's en agressieve benaderingen door dealers. Venlonaren voelen zich volgens de partij minder veilig en winkeliers en horecaondernemers vrezen voor hun omzet.

De partij vreest dat na de landelijke invoering van de wietpas, op 1 januari 2013, de ernst van het probleem pas echt duidelijk wordt. Momenteel kunnen drugstoeristen nog uitwijken naar steden als Nijmegen.

De PvdA in Venlo wil dat de overheid erkent dat de wietpas is mislukt en stopt met het ontkennen van de toegenomen overlast. "De wietpas heeft voor de samenleving een nogal shockerend effect. Juist nu burgers weer veel drugsoverlast ervaren zou het logisch zijn dat het kabinet probeert om mensen gerust te stellen, en al het mogelijke in gang zet om de problemen te bestrijden. Het bagatelliseren van criminaliteit en overlast is dan een volstrekt misplaatste houding", aldus PvdA-raadslid Hay Janssen.

Ook wil de partij dat de teelt van cannabis wordt gereguleerd en dat georganiseerde criminaliteit wordt aangepakt. Daar schuilt volgens de sociaaldemocraten namelijk het echte probleem, aan de 'achterdeur'.