Nog dit jaar homovoorlichting op school

Redactie

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil dat de verplichte voorlichting over homoseksualiteit nog voor het einde van het jaar is ingevoerd. Dat zegde ze de Tweede Kamer woensdag toe. De Kamer was kritisch op de minister, omdat de invoering eigenlijk voor 1 augustus van dit jaar gepland stond.

De ministerraad had eerder bepaald dat scholen voor ingang van het nieuwe schooljaar verplicht zijn om leerlingen voorlichting te geven over homoseksualiteit. Van Bijsterveldt meldde echter deze week dat het plan vertraging had opgelopen. De Raad van State wilde dat de minister eerst advies van de Onderwijsraad vroeg, voordat ze zelf advies kon geven. De Onderwijsraad wist het advies echter niet op tijd af te ronden.

Van Bijsterveldt ontkende in alle toonaarden dat ze het proces bewust heeft willen vertragen. Wel gaf ze toe dat ze de Kamer niet tijdig had geïnformeerd over de vertraging bij de Onderwijsraad. Daarvoor bood ze haar excuses aan.

Het debat begon met fikse kritiek op Van Bijsterveldt. "De Kamer heeft aangegeven dit belangrijk te vinden", zei VVD-Kamerlid Ton Elias. "De vertraging betekent dat de minister de Kamer niet serieus neemt, of dat ze dit onderwerp niet serieus neemt."

Ook GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver stak zijn irritatie niet onder stoelen of banken. "De kamer heeft een motie aangenomen, uitvoeren die handel!", beet hij de minister toe. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het 'pijnlijk voor homo's dat de staat hun achterstelling legitimeert'.

Van Bijsterveldt verzekerde de Kamer dat zij de verplichte voorlichting, waar ze aanvankelijk overigens wel tegen was, wilde vertragen. "Ik ben bezig met een heel actief homobeleid", zei ze. "Ik wil dit doen, eerlijk waar."

De bewindsvrouw zei dat ze achter de schermen druk had uitgeoefend op de Onderwijsraad om eerder met het advies te komen. Ze had ervoor gekozen de Kamer te informeren als dit advies er was, en hoopte dat dit op tijd zou zijn. "Dat was ijdele hoop. Ik had jullie moeten informeren, en ik baal ervan dat ik dat niet heb gedaan."

Van Bijsterveldt wil nu dat de Onderwijsraad snel een advies formuleert, waarna de Raad van State opnieuw naar het plan kan kijken. Daarna moet het opnieuw door de ministerraad, en dan hoopt ze de verplichte voorlichting per 1 november of 1 december in te kunnen laten gaan.