Kampwoning Westerbork onder glazen stolp

Redactie

De voormalige woning van de kampcommandant van Kamp Westerbork wordt geconserveerd onder een grote glazen stolp. Ook wordt de houten villa, het enige bouwwerk dat nog herinnert aan het Durchgangslager in de Tweede Wereldoorlog, opgeknapt. Dat maakte Herinneringscentrum Kamp Westerbork woensdag bekend.

Alle bebouwing van het kamp is in de jaren '60 en '70 afgebroken. Alleen de woning waarin de Duitse kampcommandant Albert Konrad Gemmeke met zijn gezin woonde, is behouden gebleven. De villa wordt nu als het ware geplaatst in een enorme vitrine, aldus directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum. Het pand verkeert nog bijna in oorspronkelijke staat, maar is wel vervallen. "De woning is eigenlijk ons grootste museumstuk."

De glazen koepel wordt 12 meter hoog, 25 meter breed en 40 meter lang. Het project moet eind volgend jaar klaar zijn. Daarna wordt begonnen met de renovatie en de conservatie van de woning zelf. Die wordt niet toegankelijk voor het publiek. Volgens directeur Mulder stuit openstelling op te veel bezwaren.

Kampwoning Westerbork onder glazen stolp
Kampwoning Westerbork onder glazen stolp (Foto: ANP)