Kust op twee plekken Noord-Holland versterkt

Redactie

De kust voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering worden versterkt. Dit zijn de twee laatste zwakke schakels langs de Nederlandse kust. Demissionair staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (VVD) maakte woensdag bekend dat er twintig miljoen kubieke meter zand voor de Noord-Hollandse kust wordt gestort. Dit kost 250 miljoen euro, dat hier al voor apart is gezet.

De dijk wordt niet verhoogd. Het nieuwe brede strand dat ontstaat door het storten van het zand zorgt volgens Atsma niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor meer mogelijkheden voor recreatie.

"Als deze laatste zwakke schakels straks zijn aangepakt heeft Nederland weer een sterke en veilige kust. Een kust om trots op te zijn", aldus Atsma. "De dijk bij Petten en duinen bij Callantsoog kunnen er straks weer vijftig jaar tegenaan. De kennis die we opdoen met deze vernieuwende vorm van kustversterking zet Nederland en de watersector internationaal op de kaart. Een investering die het waard is in deze economische tijden."

In 2003 bleek dat de kracht waarmee de golven op de kust slaan groter is dan werd gedacht. Hierna werden tien plaatsen aangewezen die versterkt moesten, onder meer bij Noordwijk, Scheveningen en de Delflandse kust.


Kust op twee plekken Noord-Holland versterkt (Foto: Novum)