Limburgers vrijgesproken van melkfraude

Redactie

Twee bestuurders van een Limburgs bedrijf dat room maakt zijn vrijgesproken van valsheid in geschrifte en het 'witwassen' van melk. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde woensdag dat voor die aantijgingen geen bewijs is.

De rechtbank veroordeelde hen vorig jaar nog tot forse boetes en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Justitie verdenkt de mannen ervan dat hun andere bedrijf, een melkveehouderij, tussen 2004 en 2007 meer melk produceerde dan toegestaan. De melk zou vervolgens zijn geleverd aan het roomproductiebedrijf.

Deze extra melk zou in de vervalste boekhouding zijn opgenomen als melk van een zusterbedrijf uit Polen. Daardoor zou het melkproductiebedrijf de zogeheten superheffing, die moet worden betaald als meer melk wordt geproduceerd dan de toegestane quota, ten onrechte niet hebben betaald.

Uit onderzoek blijkt wel dat het melkveebedrijf te veel melk produceerde en dat de boekhouding met betrekking tot het Poolse bedrijf meerdere keren is gewijzigd. Een verband hiertussen acht het hof echter niet bewezen.

De bestuurders verklaarden dat het teveel aan melk deels aan de dieren is gevoerd en deels in een mestput is beland. De wijzigingen in de boekhouding verklaarden zij door gebrekkige metingen bij het Poolse bedrijf, die vervolgens gecorrigeerd moesten worden. Hoewel het gerechtshof niet kon bewijzen dat de verklaringen van de bestuurders klopten, is het oordeel dat er onvoldoende bewijs is voor hun schuld. Ook de boete die hun bedrijf kreeg opgelegd is van de baan.