Wilders wil Staten-Generaal bijeen om noodfonds

Redactie

Geert Wilders wil tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en de Tweede Kamer proberen de ratificatie van het verdrag voor het permanente noodfonds voor de euro ESM uit te stellen tot na de verkiezingen.

Wilders heeft senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) schriftelijk verzocht een vergadering van de Staten-Generaal uit te schrijven. De Graaf is de voorzitter van de zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal gesproken alleen tijdens Prinsjesdag bijeenkomt wanneer de koningin de Troonrede voorleest.

Volgens Wilders kan De Graaf de beide Kamers ook bijeenroepen als elf leden dit schriftelijk verzoeken. De brief is dan ook ondertekend door elf PVV'ers uit de Eerste en Tweede Kamer. De PVV-leider denkt ook dat het mogelijk is om te debatteren over een onderwerp als het ESM.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen de ratificatie van het noodfonds. Hij vindt dat daarmee moet worden gewacht tot na de verkiezingen. Eerder probeerde hij meerdere keren tevergeefs via een hoofdelijke stemming de behandeling van het fonds in de Tweede Kamer uit te stellen.

De Tweede Kamer ratificeerde het verdrag met ruime meerderheid. De Eerste Kamer buigt zich eind deze maand over het ESM, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens Wilders gaat het om een 'blanco cheque'.