Actiegroep wil vertrek voorzitter Comité 4 en 5 mei

Redactie

De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) wil dat voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei opstapt. Het comité zou voor onnodige commotie hebben gezorgd door bij de herdenking op de Dam vorige maand een gedicht over een SS'er te willen laten voordragen. Het gedicht werd uiteindelijk geschrapt.

Ook ontstond dit jaar commotie over de herdenking van gesneuvelde Duitse soldaten in Vorden. Daarbij liet TOF zijn ongenoegen blijken door een vliegtuigje met de tekst 'Vorden is fout' te laten vliegen. Volgens de actiegroep is het Nationaal Comité 4 en 5 mei de aanstichter van de commotie rondom de herdenkingen en heeft het bestuur verzuimd die in goede banen te leiden.

De voorzitter moet nu haar conclusies trekken door op te stappen, meldt de actiegroep dinsdag. Daarnaast neemt de organisatie het voorzitter Leemhuis-Stout kwalijk dat ze dinsdag ontbreekt op een debat over de toekomst van de dodenherdenkingen.

Ook uit de actiegroep kritiek op de partij van Leemhuis-Stout, de VVD. De partij zou te weinig historisch besef tonen. Nog voor de verkiezingen wil de groep weten hoe de VVD voortaan wil omgaan met Tweede Wereldoorlogherdenkingen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kon niet direct reageren op de kritiek van TOF.